Pasta met een crème van gegrilde tomaatjes en aubergines

farfallette con melenzane enpomodorino grigliati

Ingrediënten voor 4 personen

Farfallette 320 gr.
3 aubergines (middelgroot).
100  ml. Extra virgin olijfolie.
300 gr. cherrytomaatjes.
1 bolletje knoflook.
10 blaadjes basilicum.
100 gr. amandelen (ongezouten).
50 gr. geraspte Parmigiano reggiano.
Een paar takjes verse tijm.
Zout en verse gemalen peper.

Bereiding Pasta

Zet een pan met water op het vuur (minimaal 1 lt. water voor 100 gr pasta) en breng het aan de kook. Ga verder met de bereiding van de saus.

Saus:

Verwarm de oven voor op 200ºC.  Snij de de aubergine en de tomaatjes in halfjes.
Halveer de knoflook overlangs, besprenkel het met olijfolie, bestrooi met peper en zout en leg hem op een stuk aluminiumfolie. Vouw het aluminiumfolie dicht als een zakje om de knoflook.
Leg de aubergine met de halfje van de aubergine met de schil naar boven op de ovenplaat. Leg  ook de tomaatje en de takjes tijm erbij. Besprenkels alles met olijf olie en zout. Zet alles in de oven.
Haal de tomaatjes na ca. 20 minutes er uit en zet ze apart. Laat de rest nog 15 minuten verder grillen.

Haal de vlees van de aubergines er uit en doe het in een mixer. Voeg 1 ½ teentje knoflook, de blaadjes basilicum, de Parmigiano reggiano en de helft van de olijfolie toe. Mix alles tot een romige crème.

Roost de amandel, laat ze afkoelen en maal ze met een staafmixer tot grof meel.

Doe de rest van de oliefolie in een breed koekenpan (hier moet straks ook de pasta verder worden gesauteerd).  Voeg 1 ½ teentje knoflook en de tomaatjes de fruit de twee ingrediënten kort samen.

Vervolg Pasta

Zodra het water kookt, doe de Farfalle erin en voeg zout toe (normaliter 10 gr. per 1 lt. water).
Laat de pasta koken tot ze beetgaar ‘al dente’ zijn ). (Volg de instructie op de verpakking voor de kooktijd).

Giet de pasta af in een vergiet en doe het terug in de pan met de tomaatjes.
Voeg de aubergine crème toe. Meng alles goed door.
Schep de pasta op de borden en strooi de amandelmeel erop. (voor de liefhebber ook nog wat extra Parmigiano reggiano)

Buon appetito!

Tips : de knofloofk is ook lekker gesmeerd op geroosterd stokbrood of op een biefstuk.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s