Pasta met bloemkool ‘Pasta chi Vruocculi arriminati’

pasta con broccoli 2

Ingrediënten voor 4 personen

400 gram Bucatini of
1 bloemkool
1 ui (groot) fijn gesneden
6 gezouten ansjovis
50 gr. krenten
50 gr. pijnboompitten
0.1 gr. saffraan (stempels)
2 thee lepels tomatenpuree
Broodkruimel fijn gemalen (optionnel)
Extra vergine olijfolie
zout en peper naar smaak

In dit gerecht vind je net zoals bij vele andere Siciliaanse gerechten de invloed van de Arabische en Spaanse overheersingsperiode. De saffraan, pijnboompitten en krenten, ansjovis en de bloemkool werden tijdens de barok periode omgetoverd in deze sublieme, zachte saus! Je kan het ook serveren getopt met geroosterde broodkruimels
‘Pasta chi Vruocculi arriminati’ betekent letterlijk pasta met de bloemkool geroerd. Het geheim van deze saus is dus het regelmatige roeren van het saus terwijl het kookt.

Maak de bloemkool schoon, snij het in vier stukken en kook het in een vrij grote pan (het dient ook later om de pasta en de saus te koken ca. 6 lt. water) met zout water (ca. 40 gr. zout) waarin je de stempels van saffraan hebt doen smelten.

Kook de bloemkool tot heel zacht is dan haal je uit het water (bewaar het water om de pasta te koken).

Doe de uien en de ansjovis fijn en doe het in een pan met de olijfolie.
Zet het vuur zacht en bakt de twee ingrediënten totdat de ansjovis gesmolten zijn.
Voeg de pijnboompitten en krenten en fruit alles nog een paar minuten.
Stamp de bloemkool fijn met een vork en voeg het toe.
Voegt een ca.  400 ml. (hang er vanaf hoe groot de bloemkool is) van het kookwater en de tomatenpuree toe.
Breng op smaak met zout en peper en laat de saus ca. 10 tot 15 min. zacht sudderen en dus regelmatige roeren tot dat het zacht en smeuïg wordt!

Optioneel , maar ik vind het heerlijk goed passend!
Terwijl de saus kookt rooster in een pan met een paar lepels olijfolie de paneermeel lichtbruin en zet het apart.

Zet het pan met het water veer op het vuur en zodra het water kookt doe je de pasta erin. Proef of het water genoeg gezouten is.
Kook de pasta tot het beetgaar ‘al dente’ is (zie ook verpakking voor kooktijd).

Giet de past af en zet het weer terug in de pan. Schep en deel van de bloemkool saus er in en roer de past en de saus nog ca. 1 minuut door.

Verdeel de past op vier borden, schep nog wat saus erop en voor de liefhebber de geroosterd paneermeel

Buon appetito!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s