Spaghetti met inktvisinkt, Langoustines en pangritata

pasta nero 640x640Ingrediënten voor 4 personen

320 gr. spaghetti

Saus
700 gr. zeekatten voor de inkt of 4 zakjes inktvisink
Extra vergine olijfolie
1 teentje knflook
1 klein sjalotjes fijn gesneden
30 gr. tomatenpasta
16 langoustines
250 ml  bouillon van langoustines
70 ml witte wijn

Pangritata
3 snee wit brood
2 ansjovis op olijfolie
zout en vers gemalen peper

Voor de Scampi boullion 
De schalen en koppen van de langoustines
1 stengel bleekselderie
1 sjalotje
250 gr wortel
1 teentje
½ tl zwaarte peperkorrels (even geplet)
1 takje tijm
1 laurierblaadje
1 liter heet water
250 ml. witte wijn

 

 

Bereiding bouillon
Haal de schalen en kop van de langoustine er af en maak ze schoon. Bewaar het vlees voor de vissaus.
Maak de schalen en koppen schoon.
Maak de groenten schoon en hak fijn.
Verhit olijfolie in een pan. Doe nu de groenten en de kruiden in de pan, fruit even aan. Voeg de schalen en koppen en bak op hoog vuur . Blus af met de witte wijn.
Voeg het heet water erbij. Breng tegen de kook aan (het mag niet koken), schuim af, en zet dan het vuur laag. Laat de bouillon 40 minuten trekken. Zeef de bouillon (laat eerst afkoelen).
Je kunt de bouillon overal voor gebruiken, bijvoorbeeld als basis voor een vissoep!
Je kan de bouillon ook in blokjes diepvriezen.

Bereiding pangritata
Snijd het brood in blokjes en vermaal het fijn samen met de twee ansjovies in de keukenmachine.
Verhit een twee eetlepel olijfolie in de pan en bak het kruimelmengsel op middellaag vuur tot het lekker krokant is. Breng op smaak met zout en peper.
LET OP: broodkruim brandt snel aan.

Bereiding Pasta
Zet een pan met water op het vuur (minimaal 1 lt water voor 100 gr pasta ) en breng het aan de kook. Ga verder met de bereiding van de vissaus.

Bereiding saus
Als je het gelukt heb om verse zeekatten bij de visboer of ze op het markt te vinden dan zal je de perfecte Spaghetti al nero di seppia kunnen bereiden! Het schoonmaken van de zeekat is wel een kunstje dat je even moet leren om de inkt zakjes heel er ui te halen! Maar de resultaat is de moeite waarde.
Voor deze recept ga ik er vanuit dat je de zeekatten niet hebt kunnen vinden maar wel de inktvisinkt zakjes!
Haak de vlees van 12 langoustines grof.  Fruit de fijngehakte sjalotten en knoflook in wat olijfolie. Voeg de 4 hele langoustines erbij en blus af met de witte wijn. Voeg de tomatenpasta en de bouillon. Breng op smaak met zout en pepper.
Laat de saus 1 min zacht inkoken. Haal de 4 hele langoustine af en bewaar ze waar.  Voeg nu de inktvisinkt toe en laat de saus nog een paar minuutjes koken.

Vervolg pasta
Zodra het water kookt doe je de pasta erin en voeg je zout toe (normaliter 10 gr per 1 lt. water). Laat de pasta koken tot het beetgaar ‘al dente’ is (zie ook verpakking voor kooktijd).
Giet de pasta af in een vergiet en doe het terug in de pan met de vis-saus. Meng de past zacht door met de saus.

Schep de pasta in 4 borden, garneer met een hele langoustine per bord en sprenkel wat pangritata erover.

buon appetito! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s