Porchetta

Ingrediënten voor 10-12

ca. 3 kg buikspek
ca. 800gr. Varkenhaas of varkenfilet
70 g zout
Versgemalen zwarte peper
1 bosje verse tijmblaadjes, grof gehakt
1 bosje verse rozemarijn, grof gehakt
1 groter bosje verse salieblaadjes, grof gehakt
1 el venkelzaad
2 tenen knoflook, fijngehakt.

Bereiding zonder sous vide:
Na stap 3:
Wrijf de porchetta in met wat olijfolie en leg het in een braadslee (in heb het aan het spie gegrild). Schuif de braadslee of de spie in een voorverwarmd oven op 230 gr. Rooster het vlees 30 minuten en draai dan de oven omlaag, naar 150 graden. Dek de rollade nu goed af met aluminiumfolie. Gebruik een thermometer om de kerntemperatuur te meten. Het vlees mag niet warmer zijn dan 70 graden! Het wordt dan te droog. Zodra de temperatuur van de kern rond de 65 graden is, dan haalt u de folie eraf. Zet vervolgens de oventemperatuur op 225 graden zodra de korst lekker krokant wordt! Haal de Porchetta dan uit de oven en laat minimaal zeker 10 minuten rusten.

Bereiding met sous vide: Sous vide, vacuummachine en oven.

1.Leg het stuk vlees met de huid naar boven, in de breedte op een grote plank voor je.pancetta 1080

2. Bestrooi het met zout en grof gemalen zwarte peper en masseer het goed in het vlees met je vingers. Intussen hak je de kruiden grof met het venkelzaad in een hakmolen of keukenmachine. Leg de stukken varkenhaas of varkefilet er op en bestrooi met de kruiden de gehele bovenkant van het vlees ermee.erbe 1080

3. Knip dan ongeveer tien stukken touw van zo’n 40 cm en leg ze klaar. Rol het vlees op en bind het strak dicht. Begin in het midden en bind dan de uiteinden af. Bind dan de middenstukken dicht met touwtjes. Knip de uiteinden netjes af.legatura

4. Plaats de porchetta biefstuk in een voedselveilige vacuumzaak.  Vacumeer de zak en seal deze.
Laat de porchetta een dag in de koelkast rusten.sottovuoto

Neem een pan of sous vide bak en vul dit met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 68 °C en laat het water verwarmen.
Plaats de porchetta in het waterbad en laat het voor ca. 16 uren garen

5. Haal de porchetta uit de verpakking en dep het af met een schone doek.

sousvide 1080

 

6. Wrijf de porchetta in met wat olijfolie en leg in een braadslee (in heb het aan het spie gegrild). Schuif de braadslee of de spie in een voorverwarmd oven op 250 gr. en rooster het vlees ca. 20 min – 30 min totdat de zwoerd lekker bruin en krokant wordt.

grill 1080

Snijd de porchetta in plakken en eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s